Upphovsrätt och AI-genererade bilder

    I takt med att artificiell intelligens (AI) blir allt mer integrerad i kreativa processer, uppstår viktiga frågor kring upphovsrätt. Här är en översikt av PRV:s nuvarande riktlinjer.
    Enligt lag kan upphovsrätt enbart tilldelas verk som skapats av en människa. Om en bild har framställts helt och hållet av ett AI-verktyg baserat på textinstruktioner, kan ingen upphovsrätt tilldelas bilden. Det är dock värt att notera att användarrättigheter kan skyddas genom de användarvillkor som du accepterade när du skapade ditt konto på AI-plattformen.

    Det är också viktigt att understryka att om en AI-genererad bild har ett starkt konstnärligt uttryck och kan anses vara assisterad av mänsklig kreativitet, kan upphovsrätt eventuellt uppstå. Det har ännu inte kommit några vägledande domar, vilket innebär att det fortfarande råder rättslig osäkerhet inom området.
    När det gäller användning av AI-genererade bilder utan upphovsrätt är det fritt fram för vem som helst att använda dessa bilder utan att behöva fråga den som använde AI-verktyget för att skapa dem. Detta möjliggör en bredare användning av bilderna, men innebär också att det inte finns något skydd för den som först genererade bilden.

    En annan fråga som uppstår är ansvarsfördelningen när en AI-genererad bild kan ha inkräktat på någon annans upphovsrätt. Bilderna som genereras av AI-verktyg kan vara tränade på upphovsrättsskyddat material. Det handlar om att verktyget har matats med stora mängder bilder som ligger till grund för att ta fram nya bilder. Det är därför viktigt att du som användare är medveten om dina skyldigheter. Om du får tillgång till en bild från ett AI-verktyg som har använt stulen upphovsrättsskyddad material, kan du inte skylla på AI-verktyget. Du är skyldig att själv säkerställa att du inte gör dig skyldig till upphovsrättsintrång när du använder bilder som genererats av AI.

    Som det ser ut idag är det inte olagligt att använda AI-genererade bilder i kommersiella sammanhang. Men upphovsrättsintrång ska behandlas på samma sätt som om bilden hade skapats utan AI. Det innebär att du inte kan kopiera eller använda skyddade verk, till exempel välkända seriefigurer, i dina AI-genererade bilder.

    Regelverken kan komma att ändras framöver, och diskussioner pågår redan i bland annat USA och Tyskland. För närvarande finns inga rättsfall som gör denna typ av material olaglig, men det är viktigt att hålla sig uppdaterad.

    Det är också värt att tänka på att om du felaktigt påstår att du har upphovsrätt på en helt AI-genererad bild, kan du bli stämd för bedrägeri. Detta understryker vikten av att ha en korrekt förståelse för vad som gäller när det kommer till AI och upphovsrätt.

    Presentgrossisternas Företagarförening

    Vi förenklar ditt företagande!



    Vi på PUFF arbetar med svenska grossistföretag och tillverkare för att kunna skapa en stark förhandlingspartner när avtal ska slutas. Vi består idag av cirka 800 medlemmar runt om i sverige.

    Bli medlem hos oss du med!

    Bli medlem